Pages

Grip Salgınına ve Soğuk Algınlığına Dikkat

Sıcakların hızla düşmesi insanları kapalı alanlara çekmesiyle birlikte grip ve soğuk algınlığı hastalıklarında artış olduğu söylendi.

Yaz aylarının ardından sıcaklıklardaki düşüşle birlikte, eylül ayında kapalı ortamlara geçilmesinin grip salgınında artışa yol açtığı belirtildi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, mevsim geçişlerinde gribin yaygınlaştığını söyledi.

Karabay, gribin ölümcül risk doğurabileceğine işaret ederek, dünyada her yıl 500 bine yakın bu nedenle yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Grip ve soğuk algınlığının kapalı ortamlarda daha çok yayıldığına dikkati çeken Karabay, ''Hava sıcaklıkları yaz boyunca yüksekti ve insanlar dış mekanlarda daha çok yaşıyordu ancak bu dönemde insanlar kapalı mekanlara yönelir.
İnsanlar, bu sonbaharda daha çok kreş, okul, sinema ve kafe gibi kapalı mekanlara giriyor.
Bu dönemlerde hastalığı bulunan bir kişi böyle ortamlarda diğer insanlarda hastalığı yaygınlaştırıyor'' dedi. Sonbahar aylarında salgın hastalıklara yakalanma riskinin arttığını vurgulayan Karabay, kişisel hijyene mevsim geçişlerinde daha fazla önem verilmesi gerektiğini anlattı.
''Eylül, grip için en riskli aydır'' diyen Karabay, ''Artık en riskli dönemlere girdik ve önlemler almalıyız. Bu dönemde daha fazla el yıkamalıyız. Kişisel hijyenimize daha fazla özen göstermeliyiz'' ifadelerini kullandı.

''Kapalı mekanlarda hastalığın yaygınlaşması daha kolay''

Karabay, salgınların daha çok kapalı mekanlarda yayıldığını belirterek, hasta insanların kapalı alanlara girmemesi gerektiğini söyledi.

''İnsanlar ısınma ihtiyacını gidermek için kapalı mekanlara yöneliyor ancak salgın hastalıklara yakalanma riski çok fazla'' diyen Karabay, hasta insanlara bir metre yaklaşmanın hastalığın yayılması için uygun bir ortam oluşturduğunu bildirdi.Karabay, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Bu dönemde grip, çok tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor. Özellikle hamileliğin 3. ayına giren kadınlar risk altında. Hamileler de mutlaka aşı yapmalı. Eğer grip, zatürreye neden olursa ölüm riski ortaya çıkıyor.

65 yaş üstünde bu risk çok fazla. Herkes mutlaka grip aşısı yaptırmalı. Gripten kurtulmak için el hijyenine daha fazla önem gösterilmeli. Bu şekilde hastalık riski azalır ancak herkesin aşılanması lazım.''
Kaynak.7gunsaglik.com
X