Doğum kusurları maalesef her yıl birçok doğumda ortaya çıkıyor.
Gebelikte erken teşhis edilen bu sorunlar önceden önlenebilirken bilinçsiz gebeliklerde bu tip sorunlar ilerliyor ve bebek kusurlu doğabiliyor. Bu kusurlar her 5 bebekten 1’inin ölmesine sebep. Fiziksel ve zihinsel kalıcı rahatsızlıklar ediniyorlar. Öğrenme ve sosyal iletişim gibi problemleri ortaya çıkıyor. Kalp hasarları en yaygın görülen doğum kusurları. Down sendromu da sık görülen bir sorun. 100 bebekten birinde kalp sorunu görülürken her yıl binlerce Down sendromlu bebek dünyaya geliyor.
Doğum kusurları önlenebilirdir. Hamile kalmadan önce sağlıklı alışkanlıklar edinmek gerekir. Hamilelikte de bunlar sürdürülmelidir. Gebelikte düzenli olarak B vitamini ve folik asit tüketilmelidir. Ayrıca düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekir. İlaç kullanılmamalıdır. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Diyabet önceden tedavi edilmelidir. Doktora danışıp ilaç kullanılabilir.
Gebelik boyunca kontrollere gidilmelidir. Doğum kusurlarını izlemek önemlidir. Yani ortaya çıkmadan önce kontrollerimize gidiyorsak ortaya çıkış anını bilebiliriz. Erken teşhis ile bu sorun önlenebilir. Çevresel faktörlerin etkisini azaltabiliriz. Sorunu bilirsek nedenlerinden çabuk kurtuluruz. Hasta olan gebeler hastalanmamaya iyileşmeye çalışır, çevresel kirlilikten kaynaklıysa temiz hava alınır kirli havalarda durulmaz vs. folik asit de bebekleri koruyucudur. Fiziksel, zihinsel , iletişim, duygusal , sosyal ve adaptif gelişiminde bu tedbirler hayat kurtarır.
Kaynak.7gunsaglik.com