Pages

Erken Doğum, Bebeklerde Diyabet Riskine Yol Açıyor

Yenidoğan sağlığı üzerine yapılan araştırmalarda erken doğumun riskleri incelenmiştir.

Erken doğum bebekte ve ileride çocukta insülin dengelerini bozarak diyabete sebep oluyor. İnme ve kalp hastalıkları riski ve gelişim bozuklukları da cabası. Henüz teyit gelmese de çoğu erken doğumda bebeklerde yüksek insülin düzeyleri görülmüştür. Normal zamanında doğan çocuklarda diyabet sorunu çok görülmüyor fakat erken doğumda bu risk artıyor.

Yetişkinlerde tip 2 diyabet görülmesinin sebeplerinden biri olarak erken doğumla doğmaları gösteriliyor. Zamanından en az 3 hafta erken doğan bebekler ileride çocukluk ve yetişkinlik çağlarında tip 2 diyabete yakalanabiliyor. Metabolik hastalıklar, felç ve kalp sorunları da bu sonuçlardan bazıları. Erken doğum diyabetten başka obezite sebebi de.

1/5 oranında bebeklerde bu riskler görülmüştür. İnsülin, vücudun karbonhidrat metabolizması  için gerekli olan pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Tip 2 diyabeti olan insanların kan şekeri düzeylerinde tehlikeli dalgalanmalar olur ve insülin düzgün işleyemez.

Obezite, kalp hastalıkları ve diyabet gibi sorunlar erken doğumla birlikte vücuda yerleşiyor. Bebeğin düzenli pankreas ve genel taramaları yaptırılmalı, dengeli beslenmesi sağlanmalıdır. Önceden tedbir alarak diyabet önlenebilir.
Kaynak.7gunsaglik.com
X