Pages

Bebekleri Hatalı Taşıma ve Kundaklamanın

Doç. Dr. Ahmet Doğan ortopedik sorunların bebekken bile başlayabileceğini belirtti. Hatalı kundaklama ve taşıma bebeği sakat bırakabilir.

Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon 350 bin doğum oluyor. Kalça çıkığı ve kalça gelişim problemleri, her bin doğumdan 15’inde ortaya çıkıyor. Yani yılda 20 bin bebek, kalça çıkığı ile doğuyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Doğan; bu sorunla ilgili uyarılarda bulundu:
Kalça çıkığı, halk arasında genellikle doğum sırasında bebeğin bacaktan tutularak çekilmesi sonucu oluşan bir durum olarak bilinir. Oysa, çoğu zaman bebek daha anne karnındayken; kalça çıkıktır ya da kalçanın gelişimi yetersiz kalmıştır.
Kalça çıkığı aslında önlenebilir bir sakatlıktır. Ancak ailenin yanlış uygulamaları, bebeğin sakat kalmasına yol açabileceği gibi, doğru tedaviler de sorunun tamamen iyileşmesini sağlayabilir.
Kalça çıkığının ortaya çıkmasının; anne karnında bebeğin uygunsuz pozisyonda durmasından ailevi nedenlere kadar çok sayıda nedeni vardır.

ULTRASON YETER! 
Kalça çıkığı kızlarda, ilk doğumlarda, çoğul gebeliklerde, ailede kalça çıkığı hikayesi olanlarda, akraba evliliklerinde, boyunda eğrilik, başında yassılık ve ayakta eğrilikle doğan bebeklerde daha sık görülür.
Kalça çıkığını anlamak için bebeklik döneminde en ideal yöntem; üç ila altıncı haftalar arasında kalçaların ultrasonografi ile incelenmesidir. İlk iki ayda röntgen çektirmenin anlamı yoktur; para ve zaman kaybıdır. Aynı zamanda çocuklar gereksiz yere radyasyona maruz kalır.

BEBEĞİNİZİN GELECEĞİ İÇİN KUNDAKTAN VAZGEÇİN! 
Ailelerin yaptığı hatalar, kalça çıkığına neden oluyor ve çocuğun geleceğini karartabiliyor. İşte bu hatalar:
KUNDAK YAPMAK: Her yıl binlerce çocuğun kalça problemlerinin ortaya çıkmasında, kundağın olumsuz rolü artık kesin olarak bilinmektedir.
YANLIŞ BEZLEME: Bezin, dar ve küçük olması, kasık hizasında bağlanması; kalça gelişimini olumsuz etkiler. Bezler geniş ve büyük olmalı ve göbek hizasının üstünden bağlanmalı!
HATALI TUTUŞ: Emzirme sırasında, bebeklerin bacaklarının bitiştirilerek tutulması çok yanlıştır. Bacaklar birleştirilmemeli, kendi halinde serbest bırakılmalı!
YANLIŞ TAŞIMA: Bebekler özellikle ilk aylarda sarılarak tutulup taşınmaktadır. Bu kalça gelişimi için uygun değildir. Bebek; yüzü veya arkası taşıyana dönük olarak, bir el ile bacakları arasından tutularak taşınmalıdır.
YANLIŞ İNANIŞLAR: Geniş bez kullanımının bacakların eğri olmasına yol açacağı inanışı doğru değildir. Bebeklerin bir yaş civarında bacaklarında içe doğru hafif bir eğrilik olması normaldir ve zamanla kendiliğinden düzelecektir.
YÜRÜTEÇ: Bebeğin doğal gelişimini tamamlamadan yürütece konulması da hatalı bir davranıştır.

ERKEN TEŞHİS EDİLİRSE AMELİYATA GEREK KALMAZ!
Tüm hastalıklarda olduğu gibi; kalça çıkığı sorununda da erken teşhis hayat kurtarıyor. İlk üç ayda, alçısız ve ameliyatsız, basit bir bandajlama yöntemiyle, normal bir kalça elde etme oranı; yüzde 95’in üzerindedir.
Üç-altı ay arası bebeklerde bu şans biraz daha düşüktür. Altı aydan büyük bebeklerden bir kısmında alçı ve ameliyat tedavileri gerekebilir.
Bir yaşın üzerinde ameliyat gerektiren çocuklarda ise uygun tedaviler yapılırsa yine başarı şansı yüksektir.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT! 
İki bacak arasında boy farkı varsa…
Bebeğin altını silerken veya bezlerken, bacaklar iki yana eşit olarak açılmıyorsa…
Kalçada herhangi bir klik sesi hissedilirse…
Bebeğin bacaklarının arkasındaki ya da kasık bölgesindeki çizgilerde asimetri varsa…
Yürüme çağında yürümüyorsa…
Kaynak.7gunsaglik.com
X