MEnisküs yırtığı gibi zedelenmeli ve kireçlenme gibi ortopedik hastalık tedavisinde bazen cerrahi yerine fizik tedavi uygulanabiliyor.
Menisküs yırtığı veya eklem kireçlenmesi için yapılan ameliyatın her zaman en iyi tedavi yöntemi olmadığı, fizik tedavinin de benzer sonuçlar verdiğinin anlaşıldığı bildirildi.
Harvard Üniversitesi’nden Jeffrey Katz ve ekibinin yaptığı araştırmaya, 45 yaşın üzerinde, menisküsünde yırtıklar veya diz ekleminde kireçlenme olan 300’den fazla kişi katıldı.
Katılımcıların yarısına cerrahi müdahalede bulunuldu, diğer yarısına fizik tedavi uygulandı. Aylar sonra hastaların durumu gözlendi. Fizik tedavi görenlerin üçte biri daha sonra ameliyat olmayı tercih etti. Ancak üçte ikisinin ağrılarının büyük ölçüde azaldığı ve dizin durumunun iyileştiği görüldü.
FİZİK TEDAVİ İYİ BİR SEÇENEK
Dr. Jeffrey Katz, fizik tedavi uygulananlar ve ameliyat edilenlerin dizlerinin durumunda çok net iyileşme belirlenmesi nedeniyle araştırmanın “en iyi tedavinin tek olmadığını” gösterdiğini belirterek, cerrahi operasyon istemeyenler için fizik tedavinin iyi bir seçenek olabileceğini belirtti.
Araştırma, “New England Journal of Medicine” dergisinde yayımlandı. ABD’de her yıl 450 binden fazla diz ameliyatı (artroskopi) yapılıyor. Ameliyatın maliyeti ise yaklaşık 4 bin 500 dolar. Fizik tedavi ise en fazla 2 bin dolara mal oluyor.
Kaynak.7gunsaglik.com