Pages

Kan Uyuşmazlığı Nedir? Hangi Durumlarda Tehlike Yaratır?

Insan eritrositlerinde çeşitli antijenler vardır. Bu antijenlerden bir grubu olan AB antijenlerina göre kan grupları A, B, AB ve 0 olarak 4 gruba ayrılır. Ayrıca Rh antijeninin varlığına göre de Rh negatif ve Rh pozitif olmak üzere iki gruba ayrılır.
Her gebenin kan grubu mutlaka tespit edilmelidir.

Gebelikte az miktarda fetusa ait kan plasentadan anneye geçer. Annede Rh antijeni olmadığı için, bebeğin Rh antijenlerine karşı antikor oluşur. Antikorlar tekrar bebeğe geçerek kendi eritrositlerini yıkıma uğratırlar. Daha önce düş,ük kürtaj gibi nedenlerle anne ile fetal eritrositler karşılaşmış ve antikor oluşmuşsa ilk gebelikte, yoksa ikinci gebelikten itibaren Rh uyuşmazlığı denilen tablo ortaya çıkar. Antikor oluşumunun şiddetine göre bebekte şiddetli sarılık, hidrops ya da fetal bölüm tablosu oluşabilir. Bu tabloyu önlemek için Rh(-) annenin Rh(+) bebek taşıdığı farz edilerek düşük ve kürtajlardan sonra anti Rh (RHOGAM) yapılmalıdır. Doğumdan sonra bebeğin kan grubu tespit edilir. Bebeğin kan grubu Rh negatif ise risk yoktur. Bebeğin kan grubu Rh pozitif ise anneye 48 saat içinde RHOGAM yapılması daha sonraki gebelikler için koruyucu olacaktır. Multipar bir annenin kan grubunu Rh negatif olduğu yeni tespit edilirse fetusu etkilenmiş olma olasılığı yüksek olduğundan değerlendirilmesi için bir merkeze gönderilmelidir.

Hem annenin hem de babanın kan grubu Rh negatif ise bebeğin kan grubu da Rh negatif olacağından Rh uyuşmazlığı riski yoktur.
Annenin kan grubu 0, bebeğin kan grubunun A ya da B olduğu durumlarda AB0 uygunsuzluğu mevcuttur. Rh uygunsuzluğundan farklı olarak anne kanı ile anne kanı ile bebek kanının karşılaşmasına gerek yoktur. Rh uyusmazlığından farklı olarak ilk bebekte de bulgu verebilir. Fetus etkilenmez. Yenidoğanda sarılık ve hafif seyreder.
Kaynak.7gunsaglik.com
X