Orta kulak dış kulak yolundan kulak zarı ile ayrılmaktadır. Kulak zarı orta kulak için önemli bir bariyerdir.
Orta kulak iltihabının en önemli özelliği kronik olması veya akut olmasıdır. Akut orta kulak iltihabı, orta kulak iltihabının en sık görülen çeşididir. Özellikle çocuklarda çok sık görülmektedir. Bunun görülmesinin en önemli nedeni östaki borusundaki bir enfeksiyonun orta kulağa yayılmasıdır. Bu bölgede oluşan iltihap sonucunda ağrı, işitme ateşte artma meydana gelmektedir.
Belirtileri
Orta kulak iltihabının en önemli belirtisi şiddetli kulak ağrısıdır. Kulak ağrısı ile beraber yüksek ateş, aynı zamanda bir işitme kaybı da meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte her hastada görülmemekle birlikte kulak çınlaması da orta kulak iltihabı sırasında ortaya çıkan bulgulardan bir tanesidir. Eğer orta kulak iltihabı uzamışsa ve yayılıyorsa, aynı zamanda kulak zarında bir delik ortaya çıkartarak orta kulaktaki iltihabın kulak zarından dışarı akması sonucunda kulakta hafif kanlı yeşil renkli bir akıntı görülmesi de orta kulak iltihabı belirtileri arasında gösterebilmektedir.
Tedavi:
Orta kulak iltihabı akut enfeksiyonların tedavisi ilaç ile yapılmaktadır. En önemli ilaç tedavisi arasında antibiyotikler yer almaktadır. Burada antibiyotiklerin yaklaşık 10 gün düzenli bir şekilde kullanılması önemlidir.
Eğer olay kronikleşmiş ise kulak ve kulak zarında bir delinme varsa tedavi decerrahi yollarla gerçekleştirilmektedi
Kaynak.7gunsaglik.com