Pages

Gebelikte Görülen Hematolojik Hastalıklar Nelerdir?

1)Demir Eksikliği Anemisi.
Bütün gebelerin yüzde 20 sinde görülür.
Fetüsün annenin demir depolarını kullanması ve gebelikte kan volümünün artması sonucunda görülür. Daha çok beslenmesi bozuk, düşük sosyoekonomik düzeydeki gebelerde görülür. Hemoglobinin 11 g/dl’nin veya hemotokritin yüzde 35 in altına düşmesi olarak tanımlanır.
Hemoglabin 8 g/dL bin altına düşerse kalp yetmezliği gelişebilir. Kronik anemisi olan gebelerde abortus ve prematüre doğum riski vardır.

2)Folik Asit Eksikliği Anemisi
Folik asit eksikliği anemisi yol açması yanında tüp defektleri adı verilen fetusta sinir sisteminin gelişimi sırasında önemli bozukluklara yol açan konjentinal malformasyonlardan sorumlu tutulmaktadır. Daha önceki gebeliğinde konjenital anomalili bebek doğuran gebelere gebe kalmadan önce ve gebelik sırasında mutlaka folik asit verilmelidir.

3)Talasemi (Akdeniz Anemisi)
Akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde sık görülen genetik geçişli bir kansızlık tipidir. Hastalığın homozigot şekline talasemi majör denilmektedir. Bu durumda gebelerde anne ile ilgili komplikasyonlar artar, fetal kayıp ve düşük doğum ağırlıklı bebek oranı yükselir.
Heterozigot olan tipinde ise (talasemi minör) hafif anemi görülür. Demir tedavisine yanıt vermezler. Taşıyıcıların diğer bir taşıyıcı ile evlenmeleri durumunda çocukların 1/4 ü sağlam, 1/4 ü hasta, 1/2 si de taşıyıcı olur. Kaynak.7gunsaglik.com
X