Östrojen ve progesteronun etkisi ile hazırlanan endometriumun periyodik olarak dökülmesi ve kanama şeklimde vajinadan atılmasına menstruasyon (adet görme) adı verilmektedir.
Ergenlik çağında beyindeki hipotalamus ve hipofiz bezlerinden sal8nan hormonlar overlere ve uterusa komutlar göndererek hazırlanmalarını sağlarlar.
İlk adet görme (menarş) 13-14 yaşlarında olur. İlk 1-2 yıl çok düzenli adet kanaması olmayabilir.
Hormonların etkisi ile uterusun iç tabakası yani endometrium kalınlaşır ve gebeliğe hazır hale gelir. Genellikle 28 günlük siklusun 12-14. günlerinde yumurtlama olur. Yumurtlama sırasında tek taraflı, fazla şiddetli olmayan ve 12 saat kadar süren alt karın ağrısı olabilir. Buna ara sancısı adı verilir. Gebelik oluşmadığı takdirde tabaka dökülerek adet kanaması şeklinde vajinadan atılır. Buna menstruasyon adı verilir. Sağlıklı kadınlarda 21-35 (ortalama 28) günler arasında adet kanaması tekrarlanır. Genellikle 1-8 )ortalama 5) gün süren süreçte ortalama 2-3 ped kirletecek kadar kanama olur. Bazı kişilerde günlük aktiviteyi etkilemeyecek kadar ağrı görülebilir .
Adet görememeye amenore adı verilir. Üreme çağı dışında, gebelik ve laktasyo da amenore normaldir. Bunların dışında oluştuğunda araştırılması gerekir.
Menstruel siklusun ikinci yarısında kimi kadınlarda daha çok hissedilen, siklusun sonuna doğru tamamen belirginleşen bulgular görülür. Ödem, baş ağrısı, gerginlik gibi bulguların olduğu bu tabloya premenstruel gerginlik sendromu adı verilir.
Menstrüasyon sırasında hijyenik önlemlere dikkat edilmelidir. Akan kanlı sıvı enfeksiyonlar için zemin hazırlar. Sık ped değiştirilmeli, pedlerin temizliğine özen gösterilmelidir.