Pages

Geç Gelen Gebelikte Yaşanan Problemler Nelerdir?

1)Gebeliğin Tetiklediği Hipertansiyon:
Eklemsi-Preeklamsi (Gebelik Toksemisi) : %5-7 gebede görülen maternal ölümlerin büyük bir kısmından sorumlu bir gebelik komplikasyonudur. Tansiyonu 140/ 90 mmHg nin üzerine çıkması veya daha önceden ölçülen hastaya özgü bazal değerlerden sistolik kan basıncının 30 mm Hg bin diastolik kan basıncının 15 mmHg yükselmesidir.
Preeklampsi gebeliğin özellikle son 3 ayından yüksek kan basıncı, idrarda protein ve ödem görülmesidir. Ilk gebelik, 20 yaş altı ve 35 yaşın üzerindeki gebelik, diyabet, böbrek hastalığı, kalp hastalığı, çoğul gebelik preeklampsi için risk faktörleridir.
Tedavi edilmezse annenin ve bebeğin hayatı tehlikeye girer.
Eklemsi, preeklamptik hastada tablonun ağırlaşması ve konvülsiyonlar görülmesidir. Konvülsiyonları uyanmamak için gebe sakin, gürültüsüz ve loş bir yere alınır, medikal tedavi başlanarak acilen doğurtulur.

2)Plasenta Dekolmanı:
Plasentanın zamanından önce ayrılmasıdır. Kanama vajinal yolla dışarıya ya da içine olur. Kan basıncı düşer şok tablosu olur. Çocuk kalp sesleri, duyulmaz. Kendiliğinden doğum eylemi başlayabilir ve arkasından durdurulamayan kanamalar görülebilir.


Bu olgularda plasenta uterusun alt kısmına servikal kanalı kapatacak şekilde yerleşmiştir. Gebelik ilerledikçe aniden başlayan ve giderek artan ağrısız kanamalar görülür. Doğum başlamadan tanı konulursa, sezaryan yapılarak bebeğin ve annenin hayatı kurtulur. Kanama başlarsa gebe kalçası yükseltilerek yatırılmalı ve acilen hastaneye yerleştirilmelidir. Hastanede acilen sezaryene alınır ve gerekirse kan transfüzyonu yapılır.
Kaynak.7gunsaglik.com
X