Pages

Gebelikte Risk Yaratan Enfeksiyonlar Nelerdir?

İnfluenza (Grip)
Fetal malformasyona yol açtığı gösterilmemiştir. Üzerine eklenen bakteriyel komplikasyonlar gebede ağır seyredebilir. Gebelere grip aşısı önerilmez.

Rubella (Kızamıkçık)
Döküntülü bir çocuk hastalığıdır. Gb daha önce kızamıkçık geçirmişse bağışıktır, bu durumda bebek için bir tehlike yoktur. Aksi halde gebeliğin ilk üç ayında hasta bir çocukla karşılaşma sonucu hastalığa yakalanan gebelerde düşük, ölü doğum ya da fetusun enfekte olmasıyla sonuçlanan bir hastalık tablosu ortaya çıkar.

Rubeola (Kızamık)
Toplumda bağışık oranı yüksek olduğu için gebelikte pek karşılaşılmaz. Hastalık gebeliğin erken döneminde geçirilirse malformasyon riski düşüktür. Doğuma yakın s bebek enfekte olabilir.

Toksoplazmozis
Toxoplasma gondi, evcil hayvanlarda bulunan bir parazittir. Parazit özellikle kedi dışkısı ve az pişmiş ya da çiğ et ile bulaşır. Paraziti alan kişide yorgunluk, hafif ateş gibi pek belirgin olmayan bulgularla seyretti için hastalık anlaşılmaz ve genellikle tedavi edilmez. Gebelik yoksa geçirilen enfeksiyon bir sorun yaratmaz. Ancak hastalık gebelikte geçirilirse ve tedavi görülmezse fetusta mikrosefali, görme bozukluğu ve neonatal ölüm görülebilir. Hastalık gebelik sırasında tespit edilirse tedavi edilmelidir.

Suçiçeği
Gebeliğin ilk dönemlerinde nadiren fetal malformasyona yol açar. Doğuma yakın dönemde döküntüler olursa fetusa bulaşabilir. Neonatal mortalite yüksektir.

Tüberküloz (Verem)
Aktif tüberküloz tanısı olan kadın 3 yıl gebe kalmamalıdır. Gebelik sırasında tüberküloz mikrobu alınırsa aktif bir şekilde tedavi edilmelidir. Destekleyici tedavi ve beslenmeye dikkat edilmelidir. Vitamin B6 tedaviye eklemelidir. Ilaçlara bağlı konjenital malformasyon riski düşüktür. Doğumdan sonra anne basil çıkarıyorsa bebek profilaktik tedaviye alınmalıdır.
Kaynak.7gunsaglik.com
X