Tanımı
Kanal tedavisi dişteki iple benzer küçük dokunun yani bir diğer adı ile pulpanın çıkarılması işlemidir. Hasar görmesi sonucunda ölmesi sonucunda bu doku çıkarıldığında geride kalan boşluk temizlenerek yeniden doldurulmaktadır.
Seneler önce bu şekilde zarar gören dişler çekilirdi. Günümüzde yapılan kanal tedavisi ile kaybedilecek durumda olan dişlerin bile kurtarılması mümkündür.
Pulpa Hasarının Önde Gelen Nedenleri
1)Dişin çatlaması
2)Dişte derin çürük bulunması
3)Dişe gelen ciddi darbe
Potanın enfeksiyon kapması ya da ölmesi halinde eğer tedavi edilmezse dişin kökünde, çene kemiği içerisinde apse birikebilmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
-Ilk olarak ön dişin arka tarafında bir delik açılmaktadır.
-Hasarlı ya da ölmüş pupa çıkarılır ve daha sonra pulpa boşluk kök kanalları ile birlikte temizlenerek genişletilir kanal dolgusu yapmak üzere şekillendirilir.
-Birden fazla seans ihtiyaç duyulması halinde, uygulanan seanslar arasında dişi korumak amacıyla açılan deliğe geçici olarak dolgu yapılır.
-Geçici dolgu çıkarılarak pulpa boşluğu doldurulur.
-Son olarak şekli ve doğal görünümü eski haline döndürmek için diş yüzeyine kuron kaplanır. Eğer diş kırılmışsa roman yerleştirmeden önce dişi onarmak amacıyla post uygulamasının yapılması uygun olabilir.
Kaynak.7gunsaglik.com