Pages

Yeni Bir Diyet Yemeği: Bat Tarifi

Uzmanlara göre kilo vermeyi sağlayan harika bir tarif sizlerle. Mercimeği soğanla buluşturuyor..

Uzmanlar, Diyet yapanlara, yeşil mercimek,  ince bulgur, domates salçası, yeşil soğan, dere otu ve benzeri malzemelerle  hazırlanan bat yemeğinden tüketmelerini önerdi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve  Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Kutlutürk, obezitenin Türkiye’de de hızla artmasının kişi ve  toplum sağlığı için ciddi bir risk oluşturduğunu söyledi.

Son verilerin, Türkiye’de kadınların yarısının, erkeklerin ise 3’te  1’inin obez olduğunu gösterdiğini belirten Kutlutürk, “Oysa 10 yıl önce bu oranların yarısı kadar bile değildi. Peki bu artıştan ne sorumlu? Çağımızın  getirdiği yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam başlıca sebep olarak  kabul edilmektedir. Zamanında alınan basit tedbirlerle obezite engellenebilmekte  ve obezitenin neden olduğu kalp, şeker hastalığı, eklem hastalıkları ve erken  ölüm gibi komplikasyonlar önlenebilmektedir” diye konuştu.

İnsanların sofralarındaki yiyecekleri tekrar gözden geçirip, bazı  gıdaları daha az, bazılarını ise daha fazla tüketmeye özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Kutlutürk, “Tokat’a özgü yemeklerden bat, kuru baklagiller  açısından zengin olması ve yüksek protein içeriğiyle diyet için uygun bir  seçenektir. Bat, yüksek protein içeriği, verdiği uzun süreli tokluk hissiyle gıda  alımını azaltmakta, yüksek posa içeriğiyle de sindirimi rahatlatmaktadır” dedi.

Diyetisyen görüşü
GOÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde görevli  diyetisyen Yasemin Erol ise kuru baklagillerin sofralarda yeterince yer  almadığını belirtti.

Haftada en az 4 öğün baklagil tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken  Erol, kuru baklagillerin protein kaynağı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Düşük yağ içeren kuru baklagiller, protein bakımından ete en iyi  alternatiflerden biridir. Düşük glisemik indekse (karbonhidratların kandaki  glikoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemi) sahip olması, yavaş emilmesi  nedeniyle daha uzun süre tokluk hissi vermesine neden olmaktadır, posa bakımından  oldukça zengindir. Çözünür ve çözünmez posa içeriğiyle tokluk hissi vermekte, kan  şekerini daha iyi dengede tutmakta ve bu sayede kilo vermeye yardımcı olmaktadır.  Ayrıca posa içeriğinin fazla olması, kabızlığa da iyi bir çözüm olmaktadır.  Selenyum, folik asit, kalsiyum, magnezyum içermesinin yanı sıra demir yönünden de  zengin olması, demir depolarının artmasını sağlayarak kansızlığa çare olmaktadır.  Baklagillerin C vitamininden zengin besinlerle tüketimi de demirin emilimine  katkıda bulunmaktadır. Baklagillerin tahıllarla pişirilmesi protein kalitesini  arttırır, bu durum özellikle vejetaryenler için önemlidir.”

Tokat yöresinde tüketilen batın, formda kalabilmek isteyenler için iyi  bir seçenek olduğunu belirten Erol, “Taze nane, maydanoz, soğan, dere otu,  reyhan, domates ve baharatları içermesi, diyetsel özelliğini açığa çıkarmaktadır.  İnce bulgur ve özellikle de yeşil mercimek içermesi, bu yemeğin besin kalitesini  artırmaktadır” dedi.

Batın ana malzemesi yeşil mercimeğin birçok faydasının olduğunu ifade  eden Erol, “Yaklaşan yaz günlerinde, Tokat’a özgü bir yemek olan bat, iyi bir  seçenek olarak sofralarımızda yer almalıdır. Araştırmalara göre, kuru  baklagiller, kalp hastalıkları, diyabet, obezite ve kanser gibi kronik  hastalıkların riskini azaltmaktadır. Böylece, en sık ölüm sebebi olan kalp  hastalıklarının önüne geçilebilmek için uygun beslenme alışkanlıkları içinde kuru  baklagilleri içeren bat gibi yemekler bulunmalıdır” diye konuştu.

Doğal gıdaların tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu  vurgulayan Erol, “Bat, Tokat yöresine ait, oldukça lezzetli ve sağlıklı bir yemek  seçimidir. Fazla kilolarımızdan kurtulmak için, kalori bakımından düşük, besin  çeşitliliği açısından yeterli olan bat gibi lezzetleri sofralarımızdan eksik  etmeyelim” ifadesini kullandı.

Bat yemeğinin yapılışı
Bat yemeği için 1 su bardağı yeşil mercimek, 9 bardak su, 1 çay  bardağı ince köftelik bulgur, 2 orta boy soğan, 4 sivri biber, 4 orta boy domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1  tatlı kaşığı pul biber, yarım limon suyu ve isteğe bağlı olarak 100 gram ceviz  kullanılır.

Tencereye bir bardak yeşil mercimek konulur. Daha sonra 7 bardak su  ilave edilip ocakta kaynamaya bırakılır. Mercimekler piştikten sonra, tencere  soğuması için ocaktan alınır. Daha sonra bulgur ilave edilip 15 dakika beklenir.

Bu sırada soğan, domates, biber doğranır. Bir kasede salça  sulandırılır. Beklemeye bırakılan bulgur suyu çektikten sonra 2 bardak su ilave  edilir. Hazırlanan diğer malzemeler yemeğe katılır.

Yemeğe, limon ve pul biber eklenir. Arzu edilirse dövülmüş ceviz bu  sırada konularak servis edilir.

Bat yemeği, salamura üzüm yaprağı veya kıtır ekmekle yenilir.
Kaynak.7gunsaglik.com
X