Pages

Zehirli Bitkiler Bizi Nerede Bulur Nasıl Etkiler?

Zehirli sarmaşık, meşe ve sumak Amerika’da ormanlık ve bataklık yerlerde sıkça karşılaşılan bitkiler.

Gerçekten zehirli değiller fakat ciltle temas edildiğinde kaşıntı, kızarmaya yol açan yağlı yapışkan maddeler içeriyor. Giysi veya ciltle temas edilmemelidir. Üzüm meşe ve çalılıklarda büyür bu yerlerden uzak durulmalıdır. Bu sarmaşıklar düz ve çentikli olabilir tüylü yüzeyli ve çok yapraklı olabilirler.

Bu bitkilerle temas ettikten sonra yapışkanımsı bir madde hissederseniz hemen cildinizi ılık su ve sabunla temizleyin. Su yoksa alkollü mendil de olabilir. Bu bölgenizi serin kuru ve temiz tutun. Elbise ve ayakkabınızı iyice temizleyin. Bahçe aletleri ve hortumu da yıkayın.

Belirtiler ciddileşir, döküntüler ve göz yanması görülürse doktora görünün. Doğru teşhis için en doğrusudur. Kaşıntı ve şişliklere karşı ilaç verilebilir. Şişmiş lenf düğümleri, ciddi reaksiyonlar varsa acile başvurulur. Evcil hayvan tüyleri ve derisi de bu maddeleri çekebilir ama onlar kendilerini korur.

Evcil hayvanları çok fazla açıklık yerlerde bitkilerle temas ettirmeyin. Sabun ve soğuk suyla banyolarını yaptırın. Eldiven kullanın. Bu zehirli maddeleri yakmayın aksi halde yanarken çıkan duman göz ve cildi zedeleyebilir. Onları plastik çöp torbasına koyup atın. Özellikle sonbaharda dikkatli olun..Kaynak.7gunsaglik.com.tr,
X