Hayvandan insana bulaşan ekinokok hastalığı nedir? Belirtileri ve göze çarpan özellikleri nelerdir? Tedavi mümkün mü ve nasıldır?
Özellikle hayvancılığın yaygın olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde sıklıkla görülen ekinokok hastalığına karşı vatandaşları uyaran Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, enfeksiyonun özellikle karaciğerden başlayarak diğer organlara tümör gibi yayıldığını belirtti.
Doç. Dr. Bülent Aydınlı, hijyenin en önemli koruma tedbiri olduğuna dikkat çekerek "Ekinokok’a Doğu’nun hastalığı da diyebiliriz. Çünkü hayvancılık yaygın olduğu için bölgede çok fazla görülüyor. Ekinokok bir parazitten bulaşan enfeksiyon. Fakat bu öyle bir hastalık ki, özellikle önce karaciğeri tutuyor, daha sonra tüm vücuda kanser gibi yayılıyor. Karaciğere yayılmışsa organ nakli yapıyoruz.
Kişi beyninde tümör olduğunu söyleyerek geliyor ancak çekilen filmlerde karaciğerde de kitle olduğunu görüyoruz. İlerleyen durumlarda karaciğer nakli yaparak hastayı iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu hastalıktan dolayı kliniğimize 50 hasta geldi. Bunlardan birçoğuna nakil yaptık. Hastaların yüzde 86’sı Doğu Anadolu Bölgesi’nden çıkıyor" dedi.
BAŞ DÖNMESİ VE AĞRI ŞİKAYETİ
Hastaların baş dönmesi, baş ağrısı gibi nedenlerle hastaneye geldiklerini daha sonra vücudunda ekinokok hastalığının bulunduğunu öğrendiklerini belirten Doç. Dr. Bülent Aydınlı, şöyle devam etti:
"Ne yazık ki insanlar rahatsızlık halinde hemen hekime başvurmuyor. Hastalık bize oldukça ilerlemiş safhalarda geliyor. Bu yüzden genelde organ nakli yapmak zorunda kalıyoruz. Halkımız özellikle hijyene dikkat etmeli. Çünkü vahşi hayvanlar bu hastalığın yumurtalarını doğaya salıyor. Oradan evcil hayvanlara, oradan da insanlara geçiyor. "