Pages

Erkek Menopozunda Bütün Mesele Testosteron Değil

Menopozun erkek versiyonu andropozdur. Belirtiler testosteron hormonu düşmesiyle ortaya çıkar.

Kadınlarda da östrojen düşmesiyle yaşanmaktadır. Erkekler yaşlandıkça meydana gelen hormonal değişimler düşük testosteron seviyesiyle paraleldir. Bu hormonun işlevleri ileri yaşlarda azalmayla birlikte düşüşe geçer. Cinsellikte azalma, kemik kaybı, yağlanma gibi sorunları beraberinde getirir.

Erkeklerde bir miktar bulunan östrojen hormonu da testosteronla birlikte düşüşe geçince tam anlamıyla sıkıntılı dönemler başlar. Bazı erkekler kadınlardan çok östrojen salgıladığından vücutları daha yağlıdır ve bu hormon kaybında sıkıntıları daha fazla yaşanır.

Her beden ve bünye farklı testosteron ve östrojen üretir. Düşük veya yüksek olmaması gereklidir. Testosteron eksikliği yaşayan erkeklerde cinselliğe olan istek ve libido azalmakta. Kas kaybı ve ereksiyon sorunu görülmekte.

50 yaş üstü erkeklerde hormon replasman tedavisi yapılabiliyor. Topikal jeller ve enjeksiyon ile hormon tedavisi yürütülebilir. Testosteron takviyesinin akne ve prostat büyümesi de dahil olmak üzere potansiyel yan etkileri vardır. Östrojen denilen kadın hormonları takviyesi ise kan pıhtılaşması, kalp krizi, inme ve meme kanseri riski taşımaktadır.Kaynak.7gunsaglik.com.tr,
X