Hazımsızlık ve mide yanması benzer sebeplere bağlı olarak tetiklenebilmektedir. Hazımsızlık kişilerin farklı şekillerde ve başka başka sebeplerle şikayette bulundukları bir deneyim olabilir.
Sebeplerine göz attığımızda stresten yeme hızına kadar uzanan birçok farklı neden görebiliriz. Kimi zaman birkaç sebep aynı anda hazımsızlığa neden olabilmektedir.
Yeme Şekliniz Önemli
Öğünlerde büyük porsiyonlara yer vermek ve çok fazla yiyecek tüketmek, midenin çok fazla asit üretmesine sebebiyet verebilir. Fiziksel olarak mideyi haddinden fazla doldurmak mideye baskı yapacağından, bu durum mide asidinin yemek borusuna doğru kaçmasına neden olabilir. Kısacası çok fazla yemek yemek birkaç koldan hazımsızlığı tetikleyebilmektedir.
Makul porsiyonlarda ya da gün içinde azar azar birkaç öğün tüketmek hazmın kolaylaşmasını sağlayacaktır.
Düzensiz aralıklarla veya çok hızlı bir şekilde yemek yemek midedeki asit seviyelerinin normale dönmesini engellemektedir. İş ya da ev işi koşullarına bağlı olarak yaşanan koşuşturmaca esnasında genellikle düzensiz ve hızlı şekilde öğünlerin geçiştirilmesi hazımsızlığa neden olan bir diğer etkendir.
Hareket halindeyken veya yatmadan önce yemek yemek, mide asidinin yemek borusuna çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Yenilen en son yemek ile yatağa girme arasında minimum 2-3 saat olması önerilmektedir. Yatmadan hemen önce yemek yemek hazımsızlığa yol açabileceği gibi uykusuzluğa da neden olabilir.
Kaynak.7gunsaglik.com